Мащабна операция на германската полиция сред крайнодесни групи и заговорници

...
 
Мащабна операция на германската полиция сред крайнодесни групи и заговорници
Коментари Харесай

Колко сериозен беше разкритият в началото на месеца заговор за преврат в Германия?


 

Мащабна интервенция на немската полиция измежду крайнодесни групи и заговорници докара при започване на месеца до разтрошаване на клетка, възнамерявала атентати по-специално против Бундестага, долната камара на Народното събрание, заяви немската прокуратура.

В Германия бяха задържани 25 членове на придвижването " Граждани на райха " (Reichsbuerger). Един арест бе осъществен в Австрия и още един – в Италия, заяви Франс прес. Задържаните са обвинени по-специално в " съответна подготовка за принудително навлизане на дребна въоръжена група в немския Бундестаг ", осведоми прокуратурата.

" Подозираме, че е било планувано въоръжено нахлуване против конституционните органи ", разяснява в Туитър министърът на правораздаването Марко Бушман, като загатна за " обширна антитерористична интервенция ". Близо 3000 чиновници на реда направиха над 130 обиска в Германия.

Въпреки че името " Граждани на райха " допуска връзка с епохата на нацизма, в действителност то е отпратка към първата модерна общогерманска страна, образувана, когато кралят на Прусия Вилхелм Първи и неговият канцлер Ото декор Бисмарк сплотяват голям брой по-малки страни в единна империя или " Райх " през 1871 година, отбелязва Асошиейтед прес. " Гражданите на Райха " считат, че разделянето на Германия от съюзническите сили след Втората международна война и последвалото съставяне на демократични страни са били незаконни, и настояват, че истинският " Райх " към момента съществува.

Йоханес Кис от Института за проучване на демокрацията " Елзе Френкел-Брънсуик " в Лайпциг сподели, че възходът на придвижването " Граждани на Райха " отразява измененията, които са настъпили през последните години в крайнодясната част от политическия набор. Там, където откритото опълчване на съществуващия ред преди е било последна позиция, в този момент гневът против рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията от ковид, се е оказал плодородна почва за антиправителствени настроения, добави той.

Федералната прокуратура сподели, че някои от задържаните са имали съответни проекти да обхванат в немския парламент с оръжия. Подобна офанзива би била улеснена от обстоятелството, че един от упрекнатите конспиратори – Биргит Малсак-Винкеман – е някогашна депутатка от партията " Алтернатива за Германия " и познава чудесно постройката на Бундестага. Прокуратурата съобщи, че групата е възнамерявала да направи Малсак-Винкеман министърка на правораздаването след преврата, а новото държавно управление е щяло да се управлява от принц Хайнрих Тринайсети. Седемдесет и една годишният представител на рода Ройс, който продължава да употребява купата " принц ", макар че Германия анулира формалната роля на монархията преди повече от един век, е бил разпознат като един от водачите на заговора, споделиха представители на управляващите.

Някои хора в Германия сложиха под въпрос дали обвинените екстремисти в действителност биха могли да извършат каквато и да било сериозна офанзива. Фактът, че доста германци изпитват сходни опасения, приказва повече за нежното положение на националната душeвност сега, в сравнение с за стабилността на демократичните институции в страната, разяснява списание " Политико ".

Германия е доста сензитивна към десния екстремизъм поради нацисткото си минало и неколкократните актове на принуждение, осъществени от неонацисти през последните години, в това число убийството на политик на локално равнище и смъртоносна офанзива против синагога през 2019 година, написа Българска телеграфна агенция.

Макар да няма подозрение, че група като тази, за която се твърди, че принц Хайнрих е провел, може да докара до убийства на хора, въпреки всичко е малко евентуално, че тя би могла да заплаши стабилността на най-многолюдната страна в Европейски Съюз. Самата федерална конструкция на Германия, наложена на страната след Втората международна война, с цел да се предотврати централизирането на властта (всяка от 16-те провинции на Германия да вземем за пример има лична полиция), би затруднила даже добре проведена интрига да смъкна държавното управление.

Разнородната група на Ройс включва някогашен народен представител от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " и пенсиониран пълководец на немските специфични сили (който напуснал армията през 1996 година и в никакъв случай не е виждал битка), както и оперен артист (тенор), общ служащ и занаятчия готвач. В един миг групата обмисляла дали да се задейства в деня на гибелта на кралица Елизабет Втора, само че се оказало, че участниците не били готови. Не е ясно и по какъв начин тази група би съумяла да превземе централните институции на страна с над 80 милиона души население.

Все отново немски специалисти по тероризма предизвестяват, че комбинацията от пандемията от коронавирус, войната в Украйна и енергийната рецесия в Европа е сложила страната на ръба. " Ще станем очевидци на повече сходни събития ", съобщи пред немско радио Петер Нойман, професор в Кралския лицей в Лондон. " След митингите против политиките за битка с пандемията от ковид се появи едно добре обвързвано тресавище и в този момент тази сцена се радикализира ", добави той.

Кис, специалистът по крайнодесните идеологии и придвижвания, сподели, че арестуваните този месец евентуално не са единствените екстремисти в придвижването " Граждани на Райха ", което, по оценка на немски чиновници в областта на сигурността, има повече от 20 000 последователи.

" Има и други сходни групи. Те са на същия стадий на радикализация. (Тези групи) може и да не са толкоз рискови, защото нямат достъп до оръжия и т. н… Ние обаче ще станем очевидци на появяването на още сходни групи и, уповавам се, също по този начин на тяхното изправяне пред съда ", добави Кис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР